Referat Hidroxiacizi Naturali
Mai jos puteti citi fragmente din
Referat Hidroxiacizi Naturali si de asemenea puteti face
Download Referat Hidroxiacizi naturaliCiteste fragmente din Referat Hidroxiacizi Naturali
Hidroxiacizi naturali
Acidul citric
Acidul citric este un HYPERLINK "http://ro.wikipedia.org/wiki/Acid" o
"Acid" acid organic slab, care în natură se găseşte în special
în HYPERLINK
"http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Citrice&action=edit" o
"Citrice" citrice . În industria alimentară se foloseşte la
acidifierea alimentelor şi băuturilor, având codul E330. Acesta mai
este folosit si ca un conservant natural. In biochimie, acidul citric
este important ca un intermediar in ciclul acizilor citrici si prin
urmare, are un rol in metabolismul tuturor fiintelor vii. Acidul citric
mai este folosit si ca un antioxidant si ca agent de curatare.
Acidul citric se gaseste intr-o varietate de legume si fructe, dar este
mai concentrat in lamai si lime, unde poate ajunge sa cantareasca pana
la 8% din greutatea totala a fructului uscat.
Proprietati
La temperatura camerei, acidul citric are culoarea alba si poate exista
atat in forma anhidra, cat si de monohidrat - continand o molecula de
apa pentru fiecare molecula de acid. Forma de monohidrat poate fi
convertita in forma anhidra prin incalzirea la 74° C. Acidul citric se
dizolva complet in etanol ( 76 parti acid citric pentru 100 parti
etanol) la 15° C.
Din punct de vedere chimic, acidul citric are aceleasi proprietati ca si
ceilalti acizi carboxilici. Daca este incalzit la peste 175° C se
descompune prin pierdere de CO2 si H2O.
A fost descoperit in secolul 8 de alchimistul HYPERLINK
"http://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Musa_Jabir_Ibn_Hayyan" o "Abu Musa
Jabir Ibn Hayyan" Jabir Ibn Hayyan . Acidul citric a fost izolat pentru
prima oara de chimistul suedez HYPERLINK
"http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Wilhelm_Scheele" o "Carl Wilhelm
Scheele" Carl Wilhelm Scheele in 1784, apoi produs la scara larga din
1860, in Italia, pe baza productiei de citrice.
Ciclul acizilor citrici/ Krebs
Acidul citric face parte dintr-o serie de compusi implicati in oxidarea
fizica a lipidelor, proteinelor si carbohidratilor in CO2 si H2O.
Aceasta serie de reactii este legata de aproape toate reactiile
metabolice si asigura â…†din energia derivata din alimente in
organismele evoluate.
Utilizari
Acidul citric este folosit ca un aditiv alimentar, dar si in sapunuri si
detergenti, datorita proprietatii de a combina metalele in apa dura. In
alimentatie, este utilizat la conservarea si aromatizarea bauturilor si
alimentelor si apare sub numele de E330.
Acidul citric mai este folosit si in producerea medicamentelor si in
biotehnologie. Are si alte utilizari cum ar fi: Circa 6% acid citric va
indeparta pete de apa dura de pe sticla fara frecari, ca ingredient in
inghetata sau folosit cu bicarbonat de sodiu, ajuta la indigestie. Mai
poate fi utilizat in fotografie, la developarea filmului.
Datorita faptului ca acidul citric poate fi folosit la prepararea unui
explozibil sensibil la socuri, cumpararea acidului citric in cantitati
mari duce la suspectarea de activitate terorista.
Siguranta
Acidul citric este considerat a fi sigur pentru a fi folosit in alimente
datorita faptului ca este prezent in aproape toate formele de viata si,
in exces, este eliminat cu usurinta din organism. Cu toate acestea,
exista cazuri rare de intoleranta la acidul citric.
In trecut, E330 a fost considerat o cauza majora a cancerului. Aceasta
confuzie a aparut si in urma confundarii cuvantului "Krebs" - cancer,
ger. cu cel care a descoperit ciclul Krebs - Sir Hans Adolf Krebs.
Acidul citric nu mai este considerat daunator corpului, daca este
consumat singur.
Acidul lactic
Acidul lactic sau 2-hidroxi propanoic este un compus chimic care are
roluri in mai multe procese biochimice. Acesta se gaseste, in stare
naturala, in produse lactate cum ar fi: iaurtul, kefirul, branza etc.
Cazeina din laptele fermentat este coagulata de acidul lactic. Desi
poate fi fermentat din lactoza, majoritatea acidului lactic folosit in
comert este produs de bacterii ca HYPERLINK
"http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Bacillus_acidilacti&action=ed
it" o "Bacillus acidilacti" Bacillus acidilacti , HYPERLINK
"http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Lactobacillus_delbueckii&acti
on=edit" o "Lactobacillus delbueckii" Lactobacillus delbueckii sau
HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_bulgaricus" o
"Lactobacillus bulgaricus" Lactobacillus bulgaricus , pentru a fermenta
carbohidratii provenind din produse non-lactate ca amidonul din porumb
sau cartofi. Unele produse care pretind a fi vegetariene au in
componenta lor acidul lactic.
Acidul lactic mai poate fi gasit in alte produse procesate, fie ca
ingredient de reglare a pH-ului, fie drept conservant - antioxidant sau
pentru controlul patogenic microorganismelor. Mai este utilizat si la
amplificarea fermentatiei la painea de secara.
Proprietati
Formula chimica: HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon" o
"Carbon" C 3 HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen" o
"Hydrogen" H 6 HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen" o
"Oxygen" O 3
Masa molara: 90.08 g/mol
Punct de topire: 53° C
Punct de fierbere: 122° C
Acidul lactic are 2 izomeri optici, dintre care cel mai important fiind
levogir.
Este produs la animale de LDH, intr-un proces normal de fermentatie in
cadrul unui metabolism normal.
In medicina, este folosit in resuscitarea fluidelor in urma pierderii de
sange dupa traume, interventii chirurgicale sau arsuri.
Acidul glicolic
Acidul glicolic sau acidul hidroxi acetic este cel mai mic α-hidroxi
acid. Apare intr-o forma inodora si incolora, fiind solubil in apa si
alti solventi. Acidul glicolic este izolat din trestia de zahar, sfecla
de zahar si strugurii necopti. Obtinut din resurse naturale este putin
costisitor.
Proprietati
Denumire: acid 2-hidroxi etanoic
Formula chimica: C2H4O3
Masa molara: 76.05 g/mol
Densitate: 1.27 g/cm3
Stare: solida, incolora
Punct de topire: 75° C
Nu are punct de fierbere; se descompune.
Aciditate: 3,83
Datorita abilitatii de a penetra pielea, acidul glicolic este folosit in
produse de ingrijire a pielii, mai ales in exfolieri, in concentratii de
20-80% tratament efectuat de dermatolog sau sub 10% in comert. Este
folosit pentru a imbunatati textura si aspectul pielii, reducand
ridurile si acneea. Acidul glicolic indeparteaza celulele de piele
moarte. Mai este folosit si drept colorant in industria textila sau
pentru aromatizarea alimentelor.
α-hidroxi acid organic, care se gaseste in mere si alte fructe. Acidul
malic are un gust acrisor si este folosit ca ingredient in mancaruri .
Merele verzi contin acest acid, care contribuie la gustul lor.
Concentratia de acid malic din fructe creste odata cu coacerea lor. In
alimentatie, acidul malic poarta numele de E296. In surse biologice,
acidul malic exista doar ca enantiomer.
Acidul malic se gaseste in anumite dulciuri acrisoare care pot cauza
iritarea cavitatii bucale.
Proprietati
Denumire: acid hidroxi butandioic
Formula chimica: C4H6O5
Masa molara: 134.09 g/mol
Punct de topire: 130° C
Numele acidului malic provine de la cuvantul malum din latina, care
inseamna mar.
Acidul tartric
Acidul tartric sau acidul racemic este un acid organic de culoare alba
si apare sub forma de pulbere. In mod natural, se gaseste in numeroase
plante, dar mai ales in struguri si banane. Este unul din principalii
acizi care se gasesc in vin si sarurile care provin de la acest acid se
numesc tartrati.
Acidul tartric este un amestec de acizi levotartric si dexotartric, iar
Pasteur a fost primul care a produs acid levotartric pur. Derivatele
sale includ sarurile - tartrati, bitartratul de potasiu si tartrat de
sodiu - sarea Rochelle, care este un laxativ slab. Acidul tartric este o
toxina a muschilor si inhiba producerea acidului malic si in cantitati
mari poate produce paralizia si moartea. Doza letala minima pentru
oameni este 7,5 g acid tartric pe kg. In ciuda acestui fapt, acidul
tartric apare in numeroase mancaruri ca antioxidant, sub numele de E334.
Bitartratul de potasiu diluat in apa poate fi folosit la curatarea
monedelor din cupru.
In vin, acidul tartric are un rol important in fermentatie, coborand
nivelul pH-ului la un nivel in care multe bacterii nu pot trai -
actionand ca un conservant dupa fermentatie.
Proprietati
Denumire: 2,3-dihidroxibutandioic
Formula chimica: C4H6O6
Masa molara: 150.087 g/mol
Punct de topire: 168-170° C
Acidul salicilic
Acidul salicilic este un compus chimic C6H4(OH)CO2H, unde gruparea (OH)
este adiacenta gruparii carboxil. Acidul sub forma de cristale incolore
este larg folosit in sinteza organica si functioneaza ca un hormon
vegetal. Este cunoscut ca fiind un compus chimic similar componentului
activ al aspirinei, dar nu identic. Numele provine din cuvantul Salix
latin, care inseamna salcie, din a carui coaja poate fi obtinut.
Poate fi produs sintetic prin urmatoarea reactie ( Kolbe-Schmitt ):
Un β-hidroxi acid, acidul salicilic este ingredientul cheie in multe
produse de cosmetice pentru tratamentul acneei. Acneea este tratata prin
oprirea porilor sa se inchida. Acidul salicilic apare ca ingredient
activ in multe sampoane anti-matreata. Sub forma de gel, acidul
salicilic poate fi folosit la indepartarea verucilor.
In combinatie cu Bismutul, acidul salicilic poate fi utilizat la
tratamentul diareei, greata, gazelor si arsurilor.
Efectele ingerarii acidului salicilic sunt cele mai grave. Este
periculos prin ingerare, inhalare sau absorbtie la nivelul pielii,
datorita faptului ca irita si modifica structura ADN-ului. De aceea in
tratamentul acneei este folosit in concentratie de 2-5%. In cantitati
mici, acidul salicilic este folosit drept conservant alimentar si
antiseptic.
Proprietati
Denumire: acid 2-hidroxi benzoic
Formula chimica: C7H6O3
Masa molara: 138.123 g/mol
Punct de topire: 159° C
Punct de fierbere: 211° C
Densitate: 1.44 g/cm³
Acidul gentisic
Acidul gentisic este un acid carboxilic aromatic. Este o pudra solubila
in apa, eter, alcool, solventi organici polari si saruri. Acest acid
este utilizat in industria parfumurilor si farmaceutica - pentru
efectul lor analgezic si anti-reumatic.
Proprietati
Denumire: 2,5-dihidroxibenzoic
Formula chimica: C7H6O4
Masa molara: 154.12 g/mol
γ -butiric
Acidul γ -butiric este o substanta cu efect terapeutic, dar si un drog
ilegal. Acest acid se gaseste in mod natural in sistemul nostru nervos,
in vin si carnea de vita, dar si in unele citrice si aproximativ in
toate organismele vii in cantitati mici.
In medicina, acidul γ -butiric este folosit ca anestezic si la tratarea
unor afectiuni ca insomnia, depresia cronica, narcolepsie si alcoolism.
Acidul γ -butiric mai este utilizat si pentru a imbunatati
performantele sportive. Ca drog, este cunoscut sub numele de Juice sau
Liquid Ecstasy.
Acidul γ -butiric este produs in urma fermentatiei si se gaseste in
anumite vinuri de fructe si beri. Totusi, cantitatea de acid γ -butiric
din vin este insignifianta pentru a produce efecte.
Proprietati
Denumire: acid 4-hidroxibutanoic
Formula chimica: C4H8O3
Masa molara: 104.11 g/mol
Consumat ca drog, acidul γ -butiric produce greata, ameteala, agitatie,
dificultati in respiratie, halucinatii, amnezie si pierderea
cunostiintei.
Efectele pot dura de la 1,5 la 3 ore.
Acidul γ -butiric poate da dependenta fizica.
α-hidroxi acizi
α-hidroxi acizii sunt o clasa de compusi organici care constau intr-o
grupare acida carboxil substituita de o grupare (OH) adiacenta la
carbon. Acesti acizi pot fi obtinuti din resurse naturale sau pe cale
sintetica. α-hidroxi acizii sunt cunoscuti mai ales pentru utilizarile
lor in industria de cosmetice si sunt adesea gasiti in produse care
pretind sa reduca ridurile si alte semne ale imbatranirii sau sa
imbunatateasca aspectul general al pielii.
Acesti acizi se gasesc in compozitia unor exfolianti chimici, la
dermatolog, care contin, de obicei, o concentratie mica. Efectele lor
sunt documentate.
Cei mai cunoscuti α-hidroxi acizi sunt:
Acidul glicolic, cel mai cunoscut din grupare: provine din trestia de
zahar si este considerat cel mai eficace dintre acizi.
Acidul lactic, derivat din lapte, considerat mai bland si mai putin
iritant decat acidul glicolic, considerat ideal pentru tratamentul
pielii sensibile
Acidul citric, din fructe -
cit楲散ä„Â楣畤â¬æ…Â楬ⱣæÂ æ¹©æ´ ç‰¥à µ¥æÂÂæ‘©æ±µç 牡牴æÂ©â€¬æ¥¤
â®瑳畲畧楲ä„Â敬挠牡牯æâ€Â 敦瑣â¥畮猠湵â´慬映汥æÂ â¥畣
æ½®æÂ³ç‘µâ¹¥
α-hidroxi acizii sunt siguri in cantitati reduse cand sunt folositi
pentru piele ca produse cosmetice. Severitate depinde, de obicei, de
concentratia de acid folosita si de pH. Cele mai intalnite efecte
adverse sunt o usoara iritatie a pielii sau roseata. Exfolierile chimice
pot avea, totusi, efecte mai serioase: bataturi, arsuri sau decolorari
ale pielii.
Aceste efecte dispar, cel mai des, dupa 2-3 zile de tratament.
Unele studii au aratat ca α-hidroxi acizii pot creste
fotosensibilitatea, prin urmare este recomandat sa nu fie folositi in
exces.
Acidul β-hidroxi β-metilbutirat
Acidul β-hidroxi β-metilbutirat este un amino acid sintetizat de
corpul uman. Acest acid joaca un rol in sinteza proteinelor si poate fi
gasit, in cantitati mici, in grapefruit si pisica-de-mare. Studiile au
aratat ca acidul β-hidroxi β-metilbutirat poate duce la cresterea
masei musculare si puterii.
Poate ajuta la scaderea presiunii sangelui si a colesterolului, dar sunt
necesare cercetari mai amanuntite.
Proprietati
Denumire: acid 3-hidroxi 3-metil butanoic
Formula chimica: HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon" o
"Carbon" C 5 HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen" o
"Hydrogen" H 10 HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen" o
"Oxygen" O 3ÂÂ
Masa molara: 118.131 g/mol
L-Carnitina
R
^
hÞ
hÞ
" rinichilor din lisina si metionina, doi aminoacizi esentiali. In
alimente se gaseste in special in cele de origine animala, dar si in
unele plante, cum ar fi soia, insa in cantitati mult mai reduse.
Carnitina a fost izolata din carnea rosie la inceputul secolului 20 si
apoi s-a reusit sinteza ei in laborator, insa rolul ei in organism nu a
putut fi inteles decat in 1970, dupa care a fost introdusa pe piata sub
forma de medicament si mai recent a fost reincadrata ca supliment
nutritiv, fiind folosita in lumea sportului in special de catre
culturisti, care au utilizat-o in ideea reducerii masei adipoase si
pentru ameliorarea performantei fizice (in special in ceea ce priveste
rezistenta la efort).
In medicina, carnitina este folosita datorita efectelor sale
cardioprotectoare si datorita influentei benefice asupra profilului
lipidic – efect de reducere a nivelului trigliceridelor si de crestere
a nivelului colesterolului HDL (cel “bunâ€Â). De asemenea, s-a
constatat ca L-carnitina are proprietati antioxidante.
Acetil-L-carnitina, un derivat de carnitina a dovedit eficienta
neuroprotectoare, fiind utilizata si in tratamentul maladiei Alzheimer.
Principalul mecanism al L-carnitinei in organism se refera la implicarea
sa in metabolismul grasimilor. Toate tesuturile, cu exceptia creierului,
utilizeaza acizi grasi cu lant lung pentru producerea de energie. In
muschii striati si in muschiul cardiac, o contributie majora la
producerea de energie o are beta-oxidarea acestor acizi grasi. Pentru ca
acizii grasi sa ajunga in celula acolo unde vor fi metabolizati, si
anume in interiorul mitocondriilor (“fabricile de energie†ale
celulelor) este nevoie de L-carnitina care faciliteaza transportul
acizilor grasi prin membrane. O alta funtie a L-carnitinei este de a
elimina din mitocondrii acizii grasi cu lant scurt si mediu, care se
acumuleaza ca urmare a metabolismului normal (dar si in cazul unor
afectiuni) si care ar impiedica buna functionare a mecanismelor
energetice.
Acel “L†pus inaintea cuvantului “carnitina†se refera la
polaritatea chimica a substantei. Exista si D-carnitina, o varianta a
acestei substante, pe care multi cercetatori o considera toxica pentru
oameni.
L-carnitina a fost folosita cu succes ca tratament adjuvant in afectiuni
cardiovasculare, cum ar fi angina pectorala, insuficienta cardiaca si in
prevenirea aparitiei infarctului de miocard. Administrarea ei reduce
severitatea simptomelor si in unele cazuri poate conduce la diminuarea
dozelor din medicatia uzuala pe care o foloseste pacientul.
Acidul 3-hidroxi propionic
Acidul 3-hidroxi propionic este un acid carboxilic. Este un lichic
vascos si acid cu un pH de 4,5. Acidul 3-hidroxi propionic este foarte
solubil in apa, solubil in etanol si putin solubil in dietil eter.
Prin distilare se dehidrateaza pentru a forma acidul acrilic.
Acidul 3-hidroxi propionic este folosit in industrie la producerea
acrilatilor. In mod natural, acest acid poate fi produs de unii microbi.
Proprietati
Denumiri: acid 3-hidroxi propionic
acid hidracrilic
Formula chimica: C3H6O3
Masa molara: 90.08 g/mol
Punct de topire: < 25° C
Punct de fierbere: se descompune
Hidroxiacizii naturali: Concluzii
Hidroxiacizii sunt folositi atat la conservarea si aromatizarea
alimentelor cat si in cosmetica si se gasesc in numeroase plante si
animale, inclusiv in anumite tesuturi umane.
In industria alimentara - sub numele de E-uri, ei sunt folositi drept:
conservanti, antioxidanti, acidifianti, corectori de aciditate,
emulsificatori, gelifianti, stabilizatori, agenti de ingrosare,
potentatori de arome, antiaglomeranti, indulcitori, coloranti, agenti de
afanare, agenti de glazurare, agenti de intarire, saruri de topire,
agenti de incarcare, amidon modificat, gaze propulsare si altii.
E-urile reprezinta codificarea unor aditivi alimentari, a caror
utilizare a fost permisa (din punct de vedere al sigurantei alimentare)
in tarile Uniunii Europene si in tarile care au aderat la acest sistem
de codificare. La ora actuala sunt peste 20 de tipuri de aditivi
alimentari.
In medicina, pot fi folositi pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:
acnee, dereglari de metabolism, insomnie, reumatism, efecte ale
imbatranirii etc.
Obtinerea din resurse naturale a hidroxiacizilor (fructe, legume sau
secretati de oganismul animalelor) este mai ieftina decat obtinerea lor
pe cale sintetica.
ì¥Â`